Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Nieuws

Er zijn geen items beschikbaar.

Agenda

dinsdag 28 mei 18:00
19:30
MR vergadering
woensdag 29 mei 12:00
12:00
Studiemiddag

Leesbevordering

Op deze pagina vindt u meer informatie over de manieren van leesbevordering die wij toepassen op de Vonder.

Lekkere leesplekken

In ons gebouw hebben we prachtige leesplekken ingericht die uitnodigen om weg te duiken in een boek!         
        
       
    
 

Bezoek aan de bieb

We stimuleren kinderen om lid te worden van de bibliotheek. De bibliotheek in Borne bevindt zich in het Kulturhus (Marktstraat) en kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden.

De leerkrachten van de middenbouw zijn één keer per jaar, meestal in de periode rond de kinderboekenweek, ter motivatie in de bieb aanwezig! Ze helpen met het kiezen van geschikte boeken, leggen uit waar je welke soort boeken kunt vinden en vinden het hartstikke leuk als je je eigen favoriete boeken laat zien!
Meer informatie over de bieb: www.bibliotheekborne.nl 


Meters lezen

In elke groep wordt minimaal één keer per week “meters gelezen”. Een leuke manier om kinderen in aanraking te brengen met allerlei verschillende soorten teksten. We hebben bakken met verschillende teksten en boeken verzameld. Moppen, strips, gedichten, receptenboeken… noem maar op! 

   
 

Abonnement op de Kidsweek krant

We hebben op school een abonnement op de Kidsweek krant.

De krant is er voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en je kunt er al het nieuws en achtergronden in terug vinden. We hebben zoveel kranten dat elke groep een aantal exemplaren heeft. Lekker om te lezen en op de hoogte te blijven van de actualiteit!

Op de site is nog veel meer te vinden: www.kidsweek.nl 
Zwerfboekenstation

In de centrale hal staat ons zwerfboeken-station. De boeken die er in staan (en een zwerfboekensticker hebben) mag je meenemen, lezen en weer ergens laten zwerven.

Het zwerfboekenstation heeft nog wel wat meer reclame nodig…. Hoort, zegt het voort! 
                                  


Duo lezen

Samen lezen is fijn… op school hebben we een collectie samenleesboeken. Ook hebben we veel toneelleesboeken, dan kun je soms wel met 4 of 5 kinderen hetzelfde verhaal lezen.

Tutor lezen

We leren veel van samen lezen. Daarom gaan de kinderen van de hogere groepen een paar keer per jaar samen lezen met een of meerdere jongere kinderen. Dat noemen we tutorlezen. Heel leerzaam maar - bijna nog belangrijker - ook nog eens heel leuk.  
Voorlezen

In elke groep wordt voorgelezen, niet alleen door de leerkrachten, maar ook door de leerlingen. En soms ook door vaders!
In de onderbouw en middenbouw 1 zie je in elke groep een gave voorleesstoel staan. Als je daarin zit is het extra leuk om te laten horen wat je te vertellen hebt of klinkt je lievelingsboek extra mooi.

   

Kinderboekenweek

Natuurlijk doen we ook mee aan (Nationale) leesactiviteiten zoals, Nederland lees junior, de Nationale voorleesdagen, de Kinderboekenweek, de Boekenbingo, de voorleeswedstrijd en nog veel meer!           

 

Thematisch werken

Op de Vonder werken we met thema’s en kernconcepten. We hebben dan ook een uitgebreide selectie aan boeken die passen bij de verschillende thema’s. Zo is de boekencollectie rondom de thema’s van Lijn 3 flink uitgebreid en staat deze prachtig gepresenteerd in de rode kasten op het leerplein van leerjaar 3. In de onderbouw staat elk thema een boek centraal. Naast dit boek zijn er per thema vele boeken aanwezig op school. Al deze boeken bij elkaar maken jonge kinderen enthousiast voor boeken en voor lezen! Voor de midden- en bovenbouw hebben we een mooie collectie informatieboeken. Deze zijn te vinden op het podium in de centrale hal. Deze collectie wordt regelmatig uitgebreid met een themacollectie van Rijnbrink. Dit geeft onze leerlingen de mogelijkheid om echt in een thema te duiken. Lezen maakt je nieuwsgierig en zorgt voor antwoorden op vragen die je hebt. 

Schoolbieb

Op de Vonder staan we voor goed leesonderwijs. Daar hoort natuurlijk een rijke, boeiende en uitgebreide boekencollectie bij. Zo heeft iedere bouw een eigen collectie toneelleesboeken, lekker lezen boeken en hebben we op school veel prenten-en informatieboeken. We leren onze leerlingen om een voor hen geschikt boek uit te zoeken, want leesplezier staat voorop. Door middel van het bijhouden van een leesportfolio krijgen leerlingen en leerkrachten inzicht in leesgedrag. Op die manier kunnen we onze leerlingen goed begeleiden in het kiezen van gave en goede leesboeken. Ook het zoveel mogelijk frontaal presenteren van boeken, zorgt ervoor dat onze leerlingen geschikte leesboeken kunnen uitkiezen waarin ze weg kunnen dromen.

Leesbevordering in de groep

Naast alle leeslessen- en momenten in de groep, besteden we veel aandacht aan leesbevordering. Zo lezen leerkrachten regelmatig korte fragmenten uit boeken voor (een minileesles), dit om leerlingen te prikkelen om het boek ook te gaan lezen. De Waanzinnige Podcast komt regelmatig voorbij in de groepen. Ook onze methode Station Zuid biedt inspirerende leesbevorderingslessen aan. Daarnaast zie je ook regelmatig een groep bezig met een boekenkring. Ideeën te over, alles om ervoor te zorgen dat alle leerlingen van de Vonder plezier ervaren tijdens het lezen. Leerkrachten op de Vonder lezen zelf ook graag… Zien lezen, doet lezen! (goed voorbeeldgedrag)